Potentialul Energetic

• Ce este insolaţia solara?Cantitatea de energie electromagnetică (radiaţii solare) incidenta pe suprafaţa pământului. Practic înseamnă “Cantitatea de lumina solara care ajunge la nivelul solului”.

 

• De ce este necesara cunoaşterea nivelul de expunere la soare?

Prin cunoaşterea nivelului de expunere la soare intr-o anumită regiune, putem determina dimensiunea colectorului solar ce este necesar. O zonă cu un nivel scazut de expunere la soare va avea nevoie de un colector mai mare decât o zonă cu un nivel ridicat al insolaţiei.

 

• Ce unitati de masura sunt folosite pentru a exprima nivelul de radiaţie luminoasă?


Valorile sunt în general exprimate în kWh/m2/zi. Aceasta este cantitatea de energie solară, care loveşte un metru pătrat din suprafaţa pământului într-o singură zi. Desigur, aceasta este valoarea medie pentru un an de zile, tinandu-se cont de lumgimea zilei.
Există mai multe unităţi care sunt folosite în întreaga lume.
Conversiile pe baza suprafeţei sunt după cum urmează:


1 kWh/m2/zi = 3.6MJ/m2/zi


1kWh = 3412 Btu = 3.6MJ = 859.8kcal

 

Următorul barem este un ghid de bază pentru nivelul de expunere la soare. Deşi o valoare de 5 nu este considerată foarte mare in lunile de vara, ca valoare medie anuală acesta este foarte mare. Veţi vedea că în Australia centrală, care este un loc cald, insolaţiea solara medie anuală este de 5.89.
Puteţi compara locaţiea Dumneavoastra cu următoarele două locaţii extreme.
Valori medii anuale de expunere la soare:


Australia Centrala = 5.89 kWh/m2/day – Foarte Ridicat
Helsinki, Finland = 2.41 kWh/m2/day – Foarte Scazut

Bucuresti, Romania = 3.47 kWh/m2/day

 

panouri fotovoltaice panouri solare centrale termice panouri fotovoltaice pret panouri solare fotovoltaice centrale termice electrice service centrale termice centrale termice pe peleti centrale electrice solar system cellule fotovoltaice boilere electrice invertor reparatii centrale termice